Eltitkolt környezeti baleset az Aranyoson

Július 16-án súlyos környezeti baleset történt az erdélyi Aranyos folyón, erről azonban a román környezetvédelmi hatóságok a nyilvánosságot nem tájékoztatták, és a katasztrófáról mindmáig, érdekes módon, a román hírügynökségek sem számoltak be.

A Népszabadság információi szerint a heves esőzések nyomán a Bihari-hegységből eredő, majd a Gyalui-havas és az Erdélyi Érchegység között kanyargó folyóba a Nagylupsa (Lupsa) melletti Valea Sesei elnevezésű derítőből került savas víz és mérgező fémeket tartalmazó zagy. A román vízügyi hatóságok már július 14-én és 15-én figyelmeztettek arra, hogy az esőzések miatt az Aranyos térségében áradásra lehet számítani.

Az Aranyoson szemtanúk július 17-én és 18-án Tordán, Aranyosgyéresen, Aranyosegerbegyen és Aranyosgerenden is hatalmas mennyiségű döglött halat láttak. A tordai halászok egyesülete szerint a helyileg végzett mérések igen nagy fokú savasságot mutattak ki a folyóvízben. A halászok szerint a folyó élővilágát olyan mértékű pusztulás érte, amelyet csakis évek múlva, következetes haltelepítéssel lehet majd helyrehozni.

Nem első alkalom, hogy a nagylupsai bányavállalat Valea Sesei derítője az Aranyost megmérgezi, de ilyen méretű halpusztulásra a helyiek szerint négy éve nem került sor.

A magyar környezetvédelmi hatóságok a mérgezésről nem szereztek tudomást, a román fél ugyanis "elfelejtette" Budapestet értesíteni. Pedig az Aranyos a Marosba, a Maros pedig Magyarország területén a Tiszába ömlik.

Kolozsvár

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.