"Szereted a városod, de zavar, hogy tönkreteszi a szmog?"

Bringások és gyalogosok tüntetnek vasárnap a tiszta fővárosi levegőért. A demonstráció résztvevői a belvárosi légszennyezettség csökkentését, és hatékony, kijátszhatatlan szmogrendeletet követelnek.

Együtt demonstrál a Greenpeace,a Critical Mass, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub, a Zöfi (Zöld Fiatalok Egyesülete), és a VBB (Városi Biciklizés Barátai) a budapesti légszennyezettség csökkentéséért, egyúttal tiltakoznak az EU-s egészségügyi határértékek rendszeres, és következmények nélküli átlépése ellen.

Jelszavuk: "Szereted a városod, de zavar hogy tönkreteszi a szmog? Tarts velünk!" "Szeretnél 3 évvel tovább élni?" - kérdezik a Greenpeace honlapján. Az sem akadály, ha rossz idő lesz.

A Critical Mass tömeges kerékpáros rendezvényeivel ellentétben most mindenki részt vehet az akcióban. Mindazokat, akiknek nincs biciklijük, a Városház térre (a Merlin Színház mögötti térre, a Károly krt. – Bárczy u. sarkára) várják február 11-én 15 órára. A látványos, békés bringás demonstrációt támogató gyalogos demonstrációt a Greenpeace szervezi. 

A bringások 14:00-kor indulnak a Városligeti Műjégpályától. Végigkerekeznek a Dózsa György út, Váci út, Nyugati tér, Bajcsy, Városház tér útvonalon. Miután találkoznak a gyalogosokkal, többször megkerülik a Főpolgármesteri Hivatal tömbjét, és képeslapokat írnak a városvezetőknek. A tömeges képeslapíráshoz mindenki, aki tud, vigyen, magával tollat - jegyzik meg a szervezők.

A céljaikkal rokonszenvezőket arra kérték, terjesszék a demonstráció hírét, "mert kevesen tömegdemonstrálni ciki, viszont a szmog Budapest egyik legnagyobb problémája, ami százmilliárdos károkat okoz a város szétfeszítésével, közterei kiürülésével, és a lakóinak megbetegítésével."

A demonstrációra "külön szeretettel várnak gyerekeket, babakocsis kismamákat, mivel őket fokozottan sújtja az alacsonyan töményebb mindennapos szmog."

A szervezők több internetes portálon meghirdették a demonstrációt. Kürti Gábor, a Critical Mass egyik legismertebb szervezője pénteken reggel a Klubrádióban is beszélgetett Pikó Andrással céljaikról.

"Biciklizz, gyalogolj, tömegközlekedj, s ha autózol: 'teleautózz' (azaz egy autóban többen utazzatok, csökkentve ezzel az autók számát az utakon)!" - kérik rendszeres, folyamatos, tudatos cselekvésre mindazokat, akiknek fontos a város levegőminősége. - "Írj, telefonálj a Fôvárosi Önkormányzati képviselôdnek, kérd rajta számon a saját és a gyerekeid életébôl azt a három évet! Követeld, hogy olyan intézkedési tervet szavazzon meg, ami a független szakértôk szerint is hatásos!"

A Levegő Munkacsoport levélben kérte a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy a már elkészült és elfogadott fővárosi levegőtisztaság-védelmi intézkedési programjához dolgozzanak ki részletes intézkedési tervet. Felháborítónak tartják, hogy a fővárosi szmogriadó rendelet alapján gyakorlatilag soha nem kell riadóztatni, bármennyire is szennyezett a levegő. A vasárnapi rendezvényre a főpolgármester helyettest is meghívták.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.