Báthory Erzsébet szlovák love storyja

Mészáros Márta évek óta szeretné filmre vinni Báthory Erzsébet rejtélyes élettörténetét, ősszel mégis a szlovák Juraj Jakubisko kezd forgatni a témáról. A produkcióhoz a szlovák és a cseh kormány is pénzt ígért, a magyarok egyelőre "szakértenek".

Szlovákként a "cseh újhullám" egyik jeleseként számon tartott, jelenleg Prágában élő Juraj Jakubisko háromszázmillió cseh koronás költségvetéssel (hozzávetőleg 2,4 milliárd forintnak megfelelő összeggel) a legdrágább közép-európai filmek egyikének elkészítését tervezi. A rendező ezt az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon jelentette be. - Akárcsak sok szlovák művészt és polgárt, engem is évtizedek óta foglalkoztat a csejtei úrnő titokzatos, szörnyű rágalmakkal övezett legendája. Én azonban nem hiszek ezeknek a vádaknak, s azokkal a történészekkel értek egyet, akik szerint az örökös nélküli, hatalmas vagyonnal bíró nagyaszszony a Habsburgok vagy kiszolgálóik cselszövéseinek az áldozata volt, akik a török terjeszkedéshez hasonlóan Közép-Európa birtokbavételére törekedtek ugyancsak életveszélyesen fenyegetve a magyar királyságot. Nem történelemkönyvet akarok illusztrálni, ezért az általam írt forgatókönyv szerint mindezek a törekvések hiteles, korabeli tablóként szolgálnak a szeretetre, szerelemre vágyó, magányos, feltételezésem szerint eszes, de a rágalomhadjáratnak és egyéb gonoszságoknak kiszolgáltatott asszony tragikus életének látványos megjelenítéséhez. Nem horrort, hanem angol nyelvű akciós politikai thrillert készítek Love Story Bathory munkacímmel - közölte a hatvanhat éves rendező. Elmondta azt is, hogy a címszerepet népszerű filmsztár alakítja majd, s nemzetközileg ismert filmcsillagok játsszák a további főszerepeket is. Neveket nem volt hajlandó elárulni, mert most zárulnak a tárgyalások az illetékes ügynökségekkel. Arra a kérdésre, vajon összegyűlt-e már a forgatás megkezdéséhez szükséges, ebben a térségben nagy összegnek számító pénz, Jakubisko sejtelmesen mosolygott: - Cseh, szlovák társproducereken kívül magyar, lengyel, olasz, német, osztrák és angol támogatóink is lesznek, akik majd fontos szerepet vállalnak a forgalmazásban is. Jakubisko tegnap tért haza arról a körútról, amelyen a lehetséges szlovákiai és ausztriai helyszíneket tekintette meg. Tervei szerint már szeptember végén megkezdik a forgatást. A világpremiert jövő év karácsonya előtt szeretnék megtartani.

Mészáros Márta nem lepődött meg a szlovák megfilmesítés híre hallatán, hiszen várható volt, hogy előbb-utóbb más rendező érdeklődését is fölkelti Báthory Erzsébet alakja, amelyet egyébként a hollywoodi moziportál így jellemez: "a XVII. századi magyar grófnő, akit Dracula grófnőként emlegetnek, mert szüzek vérében fürdött, hogy megszerezze az örök fiatalságot". A magyar rendező másként látja a figurát. Az ő évekkel ezelőtt elkészült forgatókönyvében - amelyet a Magyar Mozgókép Közalapítványnál nem támogattak - Báthory ellentmondásos személyiség ugyan, de felvilágosult, a gyógyításhoz is értő asszony, aki a korabeli bonyolult politikai cselszövények közepette koncepciós per áldozatává válik. Az erről szóló forgatókönyv sok munkájába került.

- Nem finanszírozták itthon a filmet, ezért egy másik forgatókönyv kezdett foglalkoztatni - mondja. - Ennek főhőse Sissy, vagyis Erzsébet királyné. Új filmterve az Osztrák-Magyar Monarchia születésének korszakát mutatná be, azt az időszakot, amikor Sissy a gödöllői kastélyban él, megszüli utolsó gyerekét, és felhőtlenül boldog. A történet főhőse rajta kívül Ferenc József, Deák Ferenc és Andrássy gróf, aki hamarosan miniszterelnök lesz. Ez a forgatókönyv is nemsokára a közalapítvány elé kerül.

- Tudom, néhányan nem szeretnek most, amiért - látszólag Mészáros Márta ellenében - egy külföldi rendezővel működöm együtt a Báthory-életút megfilmesítésén - jegyezte meg lapunknak Berger József, a Mythberg Films vezetője, Jakubisko tervezett filmjének magyar producere. - De mit tehettem volna? Ha elutasítom a részvételt, amit fölajánlottak, a magyarok teljesen kimaradnak egy magyar történelmi alak megfilmesítéséből - érvel. Így azonban azonnal Várkonyi Gábor történész szakértőt delegálta az előkészítő csapatba. A producer véleménye szerint Jakubisko, noha készül bemutatni a csejtei nagyasszony alakját övező hiedelmeket is, ezek abszurditását a valóságos összefüggések feltárásával akarja láttatni. Az "ártatlan szüzek vérének megcsapolása" például a forgatókönyv sugallata szerint nem egyéb korabeli orvoslásnál. Báthory Erzsébet föltehetően öngyógyító leukémiás, akinek életben maradása érdekében van szüksége vérre.

Berger cáfolja azokat a hazai vélekedéseket, hogy Jakubisko történelemszemlélete magyarellenes lenne. Az Ezeréves méh című filmje valóban bemutat egy ellenszenves magyar nemest - magyarázza -, de csak úgy, ahogy Mikszáth, Ady, Móricz Zsigmond is megtette ugyanezt. A producer egyébként koprodukciós támogatást kér a magyar filmes közalapítványtól, hogy a magyar fél legalább kisebbségi jogot szerezhessen az elkészülő produkcióban.

Ötmilliós bestseller lett a Cachtická pani

Báthory Erzsébetről több szlovák regény és dokumentumkötet jelent meg. A legutóbbi prózai mű néhány héttel ezelőtt, Modrá krv (Kék vér) címmel. Leghíresebb az elmúlt században alkotó Jozef Niznansky regénye, a Cachtická pani
(A csejtei úrnő), amely számos kiadást ért meg, s máig mintegy ötmillió példányban fogyott el. Három éve a nyitrai Andrej Bagar Színház eredeti szlovák musicalben, tavaly pedig az eperjesi (Presov) társulat rockoperában elevenítette fel az úrnő életét. Mindkét helyen nagy közönségsiker fogadta a produkciókat, az előadások száma túllépte a százat. Magyarul legutóbb Péter Katalin A csejtei várúrnő: Báthory Erzsébet című munkája jelent meg a Helikonnál. Juraj Jakubisko rendező 1967-ben mutatkozott be, s aratott kiemelkedő szakmai sikert a Krisztusi évek (Kristové roky) című, a hatvanas években feltörekvő nemzedék életérzését szuggesztív erővel érzékeltető alkotásával. Egyik legismertebb alkotása az Ezeréves méh című, háromórás történelmi tablója, amelyben a történelmi Magyarországon élő szlovák család három nemzedékének életútját követi nyomon.
(Sz. J. P.)

A csejtei nagyasszony
A csejtei nagyasszony
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.