Megfenyegették a szivárgást emlegető dolgozókat a MAL Zrt.-nél

A Népszabadság információja szerint húsz-egynéhány terhelő vallomás van már a rendőrség birtokában Bakonyi Zoltán ellen. Ezekből az derül ki, hogy a MAL Zrt. cégvezetője és menedzsmentje tudhatta, hogy a vörös iszap több helyen átszivárgott a gátakon.

Lapunk értesülése szerint több mint húsz terhelő vallomást jegyzőkönyveztek a nyomozók Bakonyi Zoltán ellen. A MAL Zrt. vezetője ellen vallottak állítólag a társaság egyes felső és középvezetői is. E szerint Bakonyi már hetek óta tudhatott róla, hogy a vízzel hígított vörös iszap több helyen átáztatta a 10-es tározó gátját. A cégvezető azonban – bár tett intézkedéseket a szivárgások megszüntetésére – a tanúk szerint lényegesen nagyobb gondot fordított a gátszivárgás miatt aggódó dolgozók megfé lemlítésére. A MAL dolgozói közül többen elmondták: kirúgással fenyegették azokat, akik túlságosan sokat és hangosan beszélnek a gát állapotáról.

Bakonyit mégsem ezért, hanem egy 2009-ben általa aláírt katasztrófavédelmi terv miatt vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. A terv ugyanis nem tartalmazott intézkedéseket olyan katasztrófák esetére, mint például a múlt hétfői volt.

Tóth Mihály büntetőjogász, egyetemi oktató elhamarkodott, demonstratív lépésnek tartja Bakonyi őrizetbe vételét, amely inkább csak a lakosság megnyugtatását szolgálja, s nem viszi előbbre a nyomozást. Tóth azt mondta: ebben az ügyben pont fordítva történnek az események, mint azt a büntetőjog logikája diktálná. Előbb mutattak fel a hatóságok egy „vétkest”, semmint tisztázták volna, hogy valójában mi okozta a tragédiát. – Lehetséges, hogy Bakonyi is felelős a katasztrófáért, de rajta kívül még másokat is terhelhet felelősség a kialakult helyzetért: a belső és a külső ellenőrzéseket végzőket, s azok közvetlen feletteseit például – mondta.

– Jellegzetes bűnügyi vizsgálói megoldás – fogalmazott Korinek László kriminológus. – Vegyél őrizetbe egy kellően magas beosztású lehetséges gyanúsítottat, csukasd be pár hétre, s máris mindent elmondanak a beosztottak, akik nem akarnak a főnök sorsára jutni. Pedig még az sem egyértelmű, hogy konstrukciós (tervezési) vagy üzemeltetési hiba idézte-e elő a katasztrófát. Az utóbbit rendkívül nehéz lesz bizonyítani – mondta. Korinek sem tartja valószínűnek, hogy egyedül a cégvezető lenne felelős a történtekért, ezért további gyanúsításokra, őrizetbe vételekre számít. Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy-miniszter elsősorban (politikai) erődemonstrációnak tartja Bakonyi őrizetbe vételét.

– Ennyi idő alatt – mondta –egyetlen szakértői véleményt se szerezhetett be a nyomozó hatóság arról, hogy pontosan mi és miért történhetett. Így viszont felvetődik a kérdés: mire alapozza a nyomozó hatóság Bakonyi bűnösségét? – mondta. Azt Bárándy sem zárta ki, hogy az ügyben még további gyanúsítottak is lehetnek, s úgy véli, a meggyanúsítottak nem csak a MAL Zrt. alkalmazottjai közül kerülnek majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.