Viagra helyett egyen dinnyét!

Július végén, augusztus elején már nyakig benne járunk a dinnyeszezonban. Ilyenkor világszerte, így hazánkban is sokan folyadék helyett ezzel a gyümölccsel oltják szomjukat. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a dinnye fogyasztása rendkívül egészséges: serkenti az emésztést, jót tesz a szívnek és potencianövelő hatása is van.

A dinnyeféléknek két közkedvelt változata ismert: a görög- és a sárgadinnye. Előbbi feltehetően Dél-Afrikából, míg utóbbi az egykori Perzsia területéről származik. Termesztésük ezeken a vidékeken több évezredes hagyományokra nyúlik viszsza. A görögdinnye kabaktermésének több mint 90 százaléka víz. Ennek köszönhető, hogy egy-egy jól megtermett gyümölcs elfogyasztása után szervezetünk szinte "átmosódik": a belek intenzívebb mozgása miatt gyorsul az emésztés, a vesékben fokozódik a kiválasztás, így a felesleges sók hamarabb távoznak a testből. A gyümölcshús pirosas színéért felelős likopin nevű növényi színanyag nagy szerepet játszik egyes szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében.

A sárgadinnye különböző fajtái sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak: a gyümölcsben található kalcium és vas elősegíti a vérképzést, a foszfor nélkülözhetetlen a fehérje-anyagcserében, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert. A termés húsos részének narancssárga színét adó béta-karotin és zeaxanthin véd a káros UV-sugaraktól, illetve megköti az ártalmas szabad gyököket. Ezek a vegyületek emellett jótékonyak a szem és a bőr működésére is.

A görögdinnyének mindezeken felül van még egy kedvező tulajdonsága: a gyümölcsben (különösen a héj alatt lévő fehér termésfalban) nagy mennyiségű citrulin található. Ez az 1930-as években felfedezett aminosav fokozza a szervezet nitrogén-oxid termelését, így közvetve tágítja az ereket, vagyis egyfajta természetes potencianövelő szerként hatva sokat segíthet az idősödő férfiak gondjain. (A kérdés kissé komolytalan folytatása a Jámbor pitbull blogban - A szerk.)

Lehet, hogy ezután az ízetlen fehér rész is kapós lesz?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.